HΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ( ΗΕΩ)

Facebook
banner image
HΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ( ΗΕΩ)

HΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ( ΗΕΩ)

Η  ΗΕΩ  είναι η κύρια αιτία μόνιμης απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 50. Πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών που συνήθως χαρακτηρίζεται από μια ανώδυνη, σταδιακή απώλεια και αυξημένη παραμόρφωση της κεντρικής όρασης, η οποία είναι υπεύθυνη για τις εργασίες όπως η ανάγνωση, η οδήγηση ,η αναγνώριση προσώπων, βλέποντας τηλεόραση. Τελικά  ελάχιστη ή και καθόλου κεντρική όραση μπορεί να παραμείνει με επιπρόσθετη απώλεια αντίληψης χρωμάτων τα οποία σε συνδυασμό μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Υπάρχουν δύο τύποι ΗΕΩ , ξηρή και υγρή , αν και σε κάποιες περιπτώσεις ένας ασθενής μπορεί να έχει και τους δύο τύπους. Η ξηρή μορφή είναι πολύ πιο συχνή , επηρεάζει το 80% των ασθενών και δεν υπάρχει  καμιά ιατρική θεραπεία. Η υγρά μορφή μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια όρασης και μπορεί να αντιμετωπισθούν με ενέσεις εντός του υαλοειδούς για την σταθεροποίηση της όρασης. Καθώς ο πληθυσμός στη χώρα μας γερνάει , ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την ΗΕΩ αναμένεται να διπλασιασθεί μέσα σε 20 χρόνια. Επί του παρόντος η νόσος επηρεάζει 60 Έλληνες κάθε  εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ΗΕΩ;

Αυτοί είναι ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και τρόπου ζωής που περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Καπνιστές
  • Αυξημένη ηλικία
  • Χαμηλού βαθμού πυκνότητα της χρωστικής στην ωχρά κηλίδα
  • Παρουσία Drusen( σε ένα ή σε δύο μάτια)
  • Γυναικείο φύλλο
  • Καυκάσια φυλή
  • Καρδιαγγειακές νόσοι ( Συστηματική Υπέρταση , Σακχαρώδης Διαβήτης και Υπερχοληστεριναιμία).
  • Εκθεση  στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός.
  • Κακή διατροφή ( Δίαιτα με υψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπών, επεξεργασμένα τρόφιμα, υπερβολικό βάρος).

 

Ελεγχος για ΗΕΩ

Tο ιατρείο μας είναι το πρώτο στην Ελλάδα που  προσφέρει   την δυνατότητα προληπτικού ελέγχου για την ΗΕΩ χρησιμοποιώντας την Μέτρηση  της πυκνότητας χρωστικής της ωχράς κηλίδας( MPOD) . Με εύκολο και σύντομο τρόπο το MPS II μετράει   την πυκνότητα της χρωστικής  στην ωχρά κηλίδα. Η ανάλυση κινδύνου βασίζεται σε παράγοντες κινδύνου και στα αποτελέσματα του κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου. Οι ασθενείς στη συνέχεια θα λάβουν οδηγίες σχετικά με τη μείωση του κινδύνου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, αυξημένη κατανάλωση  συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τι είναι η χρωστική ωχράς κηλίδας

Η χρωστική αυτή είναι μια ουσία που βρίσκεται εντός του νευροαισθητηρίου ιστού στο πίσω μέρος του ματιού. Λειτουργεί ως φίλτρο της φύσης , φιλτράροντας τις  επιβλαβείς συνέπειες της  ηλικιακής ακτινοβολίας. Εάν η πυκνότητα της χρωστικής μειωθεί, τότε ξεκινά η ΗΕΩ. Ωστόσο η πυκνότητα χρωστικής μπορεί να μετρηθεί και να βελτιωθεί εφ΄όσον υπάρχει ανάγκη.  

Συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις   

  1. Ε: Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για ΗΕΩ;
    Α:Oλοι οι ασθενείς άνω των 40 ετών που πιθανόν να έχουν παράγοντες κινδύνου , όπως περιγράφονται ανωτέρω.
  2. Ε: Πόσο διαρκεί η δοκιμασία της μέτρησης και υπάρχουν περιορισμοί;
    A:Aυτό το test διαρκεί περίπου 5 λεπτά ανά μάτι και δεν υπάρχουν περιορισμοί.
  3. Ε: Πόσο χρόνο πρέπει να λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής;
    A:Μετρήσεις MPOD πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες έως ότου το επίπεδο χρωστικής στην ωχρά κηλίδα είναι φυσιολογικό για την ηλικία σας. Συνήθως η διατήρηση του επιπέδου αυτού απαιτεί ισόβιο θεραπεία όπως το φάρμακο για την χοληστερίνη ή της αρτηριακής πίεσης.                                                                                        
  4. Ε: Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;
    A: Πρέπει  να τρώτε φρέσκα φρούτα και πράσινα λαχανικά ( π.χ μπρόκολο, σπανάκι) και τα λιπαρά ψάρια ( π.χ τόνος, σαρδέλες).    Σταματήστε το κάπνισμα, αρχίστε ήπια σωματική άσκηση , μειώστε το σωματικό βάρος.                                                                                                                                                                                                 
Πίσω